odporność

Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności na jesień 

Jesień powszechnie uważana jest za czas przeziębień i chorób. Warto w tym czasie pomyśleć o zmianie codziennych nawyków na takie, które wzmocnią organizm. Zwiększona odporność nie tylko wpłynie na walkę organizmu z atakującymi patogenami, ale również nie dopuści do rozwoju choroby. W jaki sposób naturalnie wzmocnić odporność, gdy za oknem jesienna pogoda? 

Przewlekły stres a odporność 

Najgorszym wrogiem zaburzającym homeostazę organizmu jest przewlekły stres. Organizm próbując przywrócić jej naturalne działanie, zużywa substancję odżywcze, witaminy, minerały wpływając również na odporność. W skutek organizm staje się bardziej podatny m.in. na działanie drobnoustrojów. Pogarszają się również jego zdolności obronne i spada ilość białych krwinek. Warto wspomnieć, że dzieje się tak w przypadku długotrwałego odczuwania stresu. Sporadyczny, pojawiający się z powodów takich jak aktywność fizyczna, któremu towarzyszy również wyrzut kortyzolu, adrenaliny i serotoniny aktywuje bowiem układ odpornościowy oraz zwiększa ilość białych krwinek.

Dieta na odporność

Spożywane przez nas produkty wpływają na samopoczucie, energię w ciągu dnia oraz zachowanie zdrowia. Jedząc świeże owoce i warzywa, dostarczamy organizmowi nie tylko niezbędnych witamin, ale również porcji antyoksydantów. Dzięki czemu wspierają pracę układu odpornościowego i pomagają szybciej uporać się z infekcją. Co warto jeść w okresie jesiennym? 

  • Cebula i czosnek – produkty, które nie od dziś wspierają w walce z infekcjami oraz im zapobiegają. Wszystko dzięki ich antybakteryjnym działaniu oraz działaniu mobilizacyjnym na układ odpornościowy. Spożywać można je w różny sposób – jako dodatek do past, sałatek lub innych dań. 
  • Warzywa bogate w witaminy: A, C I E – wśród nich znajdziemy m.in. szpinak, marchew, jarmuż, paprykę, brukselkę, kalafior i  kapustę. 
  • Kiełki i natka pietruszki – rośliny te znane są z wytwarzania enzymów oraz chlorofilu, które mają wpływ na regenerację układu odpornościowego. Najlepiej smakują na kanapkach lub jako dodatek do różnych sałatek. 
  • Zioła i przyprawy – posiadają bardzo silne działanie antyoksydacyjne. W okresie jesiennym warto sięgać m.in. po goździki, tymianek, oregano, szałwie, cynamon, imbir. 

dieta na odporność

Witaminowa apteczka na jesień 

W naturalnej apteczce, która uratuje nas przed pierwszymi objawami przeziębienia i choroby powinny znaleźć się przede wszystkim soki. Najlepszym wyborem będzie sok z aronii, czarnego bzu, porzeczki lub czerwonej róży. Pośród świeżych produktów dużą ilość witaminy C i przeciwutleniaczy znajdziemy natomiast w czarnych i czerwonych owocach, cytrusach, ale również czerwonej papryce. 

Aktywność na świeżym powietrzu 

Regularne aktywności fizyczna na świeżym powietrzu to doskonały przepis na wzmocnioną odporność, gdy za oknem pogoda nie rozpieszcza.  Wystarczy codzienny spacer lub jogging w plenerze, aby dotlenić organizm i cieszyć się lepszym zdrowiem. 

Kiszonki wzmocnią osłabiony organizm 

Kiszonki są bogactwem bakterii probiotycznych, które przywracają równowagę flory bakteryjnej jelit. Natomiast w jelitach znajdują się limfocyty, które chronią organizm przed patogenami.  Spożywając naturalne probiotyki w postaci kiszonej kapusty, ogórków czy buraków cieszyć się można ze zwiększonej odporności oraz stymulacji układu odpornościowego w przypadku walki z drobnoustrojami. Ponadto jak podaje serwis znamiona.pl kiszonki wpływają także na zwiększenie perystaltyki jelit oraz likwidują zaparcia. 

Zioła na oczyszczenie wątroby 

Zioła w porównaniu z lekami mają łagodniejsze działanie na wątrobę oraz rzadziej w trakcie ich spożywania występują skutki uboczne. Obciążona wątroba ma mniejszą skuteczność detoksykacji, co skutkuję zwiększoną podatnością na działanie toksycznych substancji. Toksyny natomiast osłabiają układ immunologiczny, jego reakcję i procesy tworzenia białych krwinek. Wypicie dziennie przynajmniej jednej szklanki ziół przyniesie efekty w postaci lepszego samopoczucia oraz zwiększonej odporności. Sięgaj po zioła takie jak: 

  • dziurawiec, 
  • lecytyna, 
  • liście karczocha, 
  • kmin,
  • cytryniec, 
  • ostropest plamisty.

odporność dieta

Nawyki, które zwiększą odporność na jesień 

Wypracowując odpowiednie nawyki w okresie przeziębień i chorób możemy w sposób naturalny wpłynąć na naszą odporność. Warto każdego dnia wdrażać małe zmiany: 

  • do herbaty dodać miód i imbir,
  • jeść zdrowo,
  • unikać używek,
  • zadbać o codzienną aktywność fizyczną, 
  • spożywać chociaż jednego cytrusa w ciągu dnia,
  • wysypiać się,
  • nie bać się tłuszczy: ryb, pestek dyni, słonecznika, oliwy z oliwek, olejów.  

Aby zachować zdrowie w okresie jesiennym, warto sięgać po naturalne sposoby na zwiększenie odporności. Wesprzeć organizm możemy również odpowiednią suplementacją, szczególnie witaminy D, której organizm produkuje znacząco mniej niż o okresie letnim.