Resztki w kuchni

Resztki w kuchni? Sprawdzone sposoby na ich wykorzystanie

Zwiększona świadomość, jak dużo jedzenia marnuję się na świecie, sprawia, że społeczeństwo coraz częściej zastanawia się nad wykorzystaniem resztek pozostawionych w kuchni. Ponadto wiele często odrzucanych części warzyw, nadaje się do spożycia w smacznej formie. Jak wykorzystać resztki w kuchni? 

Sposoby na mniej resztek w kuchni 

Świadomość jak ważne jest niemarnowanie żywności, wciąż rośnie. To doskonała idea, która stwarza okazję do eksperymentowania z pozostałościami jedzenia w kuchni. Z warzyw, które pozostają z rosołu, wykonać możemy bowiem m.in. obiad na drugi dzień lub przekąskę na podwieczorek. Również zielone części warzyw, takie jak np. liście marchewki sprawdzą się jako główny składnik pesto. 

Warzywa z rosołu 

Warzywa z rosołu wykorzystać można do przyrządzenia smacznych warzywnych kotletów. Do ich przygotowania, potrzebujemy:

  • zmielonych, ugotowanych warzyw z rosołu (ok. 3 szklanki), 
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • posiekaną natkę pietruszki,
  • 3 sztuki cebuli,
  • 3 ziemniaki, 
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 3 szklanki ugotowanej soczewicy,
  • szklanka bułki tartej, 
  • sól do smaku,
  • uprażone na łyżce oleju – łyżka kuminu i kolendry,
  • 1 ząbek czosnku, 

Przygotowując kotlety z pozostałości warzyw z rosołu, zacząć należy od krojenia i zeszklenia cebuli. Warzywa należy zmielić na maszynce do mięsa razem z soczewicą, kaszą jaglaną, ziemniakami i podsmażoną cebulą. Dodać rozdrobnione przyprawy oraz wymieszać z posiekaną natką pietruszki, bułką tartą i mąką ziemniaczaną. Powstałą masę należy następnie uformować na kotlety i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 30 minut. 

Gdy zostaną ziemniaki 

Z pozostałości ziemniaków, które zostały po posiłku, można przyrządzić wiele dań, takich jak:

  • kluski,
  • pyzy,
  • zapiekanka,
  • krokiety ziemniaczane 

Zielona część marchewki 

Liście z młodej marchewki, świetnie sprawdzą się do przygotowania pesto. Często są jednak wyrzucane i niedoceniane w kuchni. Co więcej, pesto z natki marchewki, jest bardzo łatwe w przyrządzeniu. Potrzebujemy do jego przygotowania pęczku natki  z młodej marchwi, oliwę, ⅔ ząbki czosnku, orzechy włoskie lub pestki dyni, sól, parmezan i chili. Przygotowanie opiera się na posiekaniu i zblendowaniu liści marchwi. Następnie należy dodać do uzyskanej konsystencji oliwę i przyprawy. Pesto doskonale smakuję podawane z makaronem.